HOYA

De uitvinding van multifocale brillenglazen was enkele decennia geleden een geweldige doorbraak: dichtbij en veraf zien door één brillenglas. Maar er was ook een nadeel: bij multifocale glazen is er altijd sprake van enige beeldvertekening aan de zijkant van het glas.

De reden? De overgang van het verte- naar het dichtbijgebied wordt of aan de voorzijde of aan de achterzijde van het glas geslepen. In beide situaties is het resultaat vervorming in het glas, waardoor het kijkoppervlak verkleind wordt. Glasproducent HOYA is erin geslaagd multifocale glazen te ontwerpen met optimale benutting van zowel de voor- als achterzijde van het glas.

Dankzij de unieke Hoyalux iD (Integrated Design)-technologie wordt de vertekening via een nauwkeuriger (FreeForm 3D) slijptechniek optimaal over de voor- en achterzijde verdeeld. Dit klinkt ingewikkeld, maar kijkt een stuk comfortabeler. U geniet van een breder zicht en u kunt weer moeiteloos schakelen tussen veraf en dichtbij. En inderdaad: met minimale vertekening!

Hoyalux iD MyStyle V+

Met Hoyalux iD MyStyle V+ biedt HOYA de absolute top in multifocale brillenglazen. Door de hoge mate van individualisering en dankzij de gepatenteerde Binoculair Harmonization Technology ervaart u helder, haarscherp zicht op alle afstanden, een zeer breed vertekeningvrij gezichtsveld en de soepelste overgang tussen dichtbij en veraf zien.

Samen met u brengen wij uw kijkwensen in kaart met behulp van speciale apparatuur en software. De gegevens van de oogmeting, het door u uitgezochte montuur, uw ervaringen met eerdere brillenglazen en uw huidige levensstijl wegen allemaal mee om tot een uniek multifocaal glas te komen. Het gebruik van het visuReal+ centreersysteem stelt ons in staat de glazen met de hoogste meetprecisie in uw montuur te monteren, en is dan ook doorslaggevend voor het uiteindelijke kijkcomfort.

Wat u ook doet, u hebt altijd natuurlijk en stabiel zicht op de momenten die er voor u toe doen. Bijzonder is ook het gemak en de snelheid waarmee u went aan uw nieuwe bril: Hoyalux iD MyStyle V+ past zich aan u aan, en niet andersom!

Gefeliciteerd met uw multifocale brillenglazen!

Wanneer uw nieuwe multifocale brillenglazen draagt moeten uw ogen en hersenen zich leren aanpassen aan de andere refractievermogens van de brillenglazen.

De gewenningsperiode van multifocale brillenglazen varieert van persoon tot persoon, van een paar dagen tot een paar weken. Hoelang de gewenningsperiode duurt, hangt af van een aantal factoren, zoals:

 • de voorgeschreven sterkte voor dichtbij en veraf zien
 • de stijging van de additie (leessterkte)
 • uw ervaren met meerdere glazen
 • de frequentie waarmee u uw bril draagt (de hele dag of af en toe

Deze aanpassingsproblemen zijn normaal en zullen verminderen. Daarna zult u zo gewend raken aan uw nieuwe brillenglazen, dat u niet meer merkt dat u ze draagt.

Hoe werken multifocale brillenglazen?
Multifocale brillenglazen zijn de meest geavanceerde optische oplossing voor uw ogen, omdat ze meerdere correctiegebieden bevatten; veraf nabij en een tussenafstand.

Vertegebied
Wanneer u door het bovenste gedeelte van uw brillenglazen kijkt, kunt u goed in de verte zien, bijvoorbeeld wanneer u een auto bestuurt, naar de tv of een film kijkt, of gewoon tijdens een wandeling.

Nabijgebied
Het onderste gedeelte van uw brillenglazen is bedoeld voor lenzen en kijken naar voorwerpen dichtbij. Hier is de leessterkte in het glas het hoogst waardoor u nabij goed zicht hebt.

Tussengebied
Het tussengebied van uw brillenglazen is bedoeld voor middellange afstanden. De sterkte verloopt hier geleidelijk van veraf naar dichtbij. Hoe breed dit tussengebied is, hangt af van het brillenglasontwerp dat is gekozen. Dit tussengebied, het smalste scherpe gebied van uw brillenglazen, garandeert u goed zicht op de middellange afstanden, zoals het dashboard van uw auto.

Randgebieden
De zogenaamde perifere gebieden van multifocale brillenglazen zijn de gebieden met minder scherp zicht aan de randen van het brillenglas.  Deze gebieden kunnen door de combinatie van de meerdere correctiegebieden in een brillenglas helaas niet helemaal vermeden worden. Maar u zult er geen last van hebben als u de adviezen opvolgt.

Vertegebied
Het bovenste gedeelte van uw brillenglazen garandeert u goed en comfortabel zicht in de verte.

Wanneer u in de verte kijkt, dient u altijd door het bovenste gedeelte van uw brillenglazen te kijken. U kunt het beste met uw hoofd draaien in de richting van wat uw wilt zien, in plaats van alleen met uw ogen te bewegen.

Tips voor traplopen
Kijk altijd door het bovenste gedeelte van uw glazen en breng uw kin naar uw borst. Kijk, voordat u een stap zet, steeds goed naar beneden. Gebruik de leuning, vooral in het begin. U zult snel gewend zijn aan traplopen met uw nieuwe brillenglazen.

Tips voor autorijden
Afhankelijk van waar u naar kijkt, gebruikt u ofwel het verte ofwel het tussengebied van uw brillenglazen.

Zicht op de weg
Houd uw hoofd in een normale stand en kijk door het bovenste gedeelte van uw brillenglazen; het gebied voor veraf.

Zicht op het dashboard
Houd uw hoofd iets naar beneden en kijk door het tussengebied van uw brillenglazen; het gebied voor middellange afstanden.

Spiegels
Kijk door het bovenste gedeelte van uw brillenglazen en draai uw hoofd naar de spiegel die u wilt gebruiken. Als u alleen de ogen draait kijkt u door het iets wazige randgebied.

Achteruit rijden
Kijk door het bovenste gedeelte van uw brillenglazen en draai uw hoofd in de achteruit-rijrichting. Als u alleen uw ogen draait kijkt u door het iets wazige randgebied.

Tussengebied
Het middelste gedeelte van uw brillenglazen helpt u voorwerpen op middellange afstand scherp te zien.

Tussenafstand wil zeggen voorwerpen van 0,5 tot 1,5 meter. U zult uw kin soms iets omhoog of omlaag moeten bewegen om het scherpste beeld te krijgen. Werkt u in een kantoor, dan zult u het tussengebied gebruiken om naar uw computerscherm of andere voorwerpen op uw bureau te kijken.

Tips voor langdurig computergebruik
Multifocale brillenglazen zijn optimaal geslepen voor veraf en heel dichtbij. Kijkt u door multifocale brillenglazen naar een beeldscherm, dan gebruikt u het tussengebied. Dat gaat prima, maar zit u meer dan een uur achter uw scherm, dan is een extra indoor bril de beste oplossing.

Indoor brillenglazen zijn namelijk specifiek ontworpen om comfortabel te kunnen wisselen tussen korte- en middellange kijkafstanden. Ze hebben een extra breed tussengebied, waarmee u tot op een afstand van zes meter kunt zien. Ze zijn vooral geschikt voor mensen die tijdens hun werk optimaal zicht willen hebben. Denk daarbij aan computerwerk, waarbij wisselend wordt tussen het toetsenborg, beeldscherm, documenten en collega’s. Maar ook bij bepaalde hobbies zijn indoorglazen een uitkomst (bijvoorbeeld borduren, kaarten, muziek maken).

Gebruik en onderhoud

Hoewel uw glazen met de grootst mogelijke zorg zijn geproduceerd en van een harde beschermingslaag zijn voorzien, kunnen ze altijd beschadigd raken. U dient er dan ook voorzichtig mee om te gaan en ze zorgvuldig schoon te maken.

Tips voor het gebruik van uw bril

 • Gebruik altijd beide handen bij het op- en afzetten van uw bril.
 • Wanneer uw bril in uw hand houdt, hou het montuur dan niet vast bij de veren (pootjes).
 • Bewaar uw bril in de goed passende harde brillenkoker die u van uw opticien hebt ontvangen.
 • Leg uw bril niet op de voorkant (bolle zijde) van de brillenglazen, om krassen te voorkomen.
 • Laat uw bril niet in de auto liggen, ook niet in het dashboardkastje. Stel uw bril niet bloot aan hoge temperatuurverschillen, zoals bijvoorbeeld de sauna.
 • Agressieve stoffen kunnen uw glazen en montuur onherstelbaar beschadigen. Vermijd daarom contact met lijn, parfum, haarspray, aceton, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, citroenzuur, insecticiden etc.

Tips voor het onderhoud van de brillenglazen

 • Maak niet alleen de brillenglazen maar ook het montuur schoon
 • Verwijder altijd eerst harde stofdeeltjes door de brillenglazen met lauw water af te spoelen. Maak ze vervolgens schoon met lauw water en een milde zeep zonder citroenzuur.
 • Leg de bril nooit in de vaatwasser.
 • Droog de brillenglazen af met een schone, zachte doek. Let erop dat de doek niet met wasverzachter gewassen is, die kan namelijk een waas op uw glazen achterlaten.
 • Gebruik geen papieren zakdoekjes of papieren brillendoekjes.
 • U kunt ook een microvezeldoekje (zoals het doekje dat u bij uw bril ontvangen hebt) of een speciaal reinigingsmiddel voor brillenglazen gebruiken.

Extra tips

 • Draag uw nieuwe bril zo veel mogelijk. De bril vaak op- en afzetten vertraagt het gewenningsproces. Vooral de eerste weken is het belangrijk de bril de hele dag op te houden.
 • U kunt beter niet wisselen tussen uw oude en nieuwe bril. Uw ogen moeten dan namelijk voortdurend omschakelen en opnieuw wennen, waardoor ze vermoeid kunnen raken.
 • Beweeg niet alleen uw ogen maar ook uw hoofd mee in de kijkrichting.
 • Zorg ervoor dat hetgeen u wilt zien en lezen altijd recht voor u is, zodat u optimaal gebruikt maakt van de kijkgebieden en niet door de randgebieden kijkt.